.

Wie had ooit gedacht dat Hein de Kort (1956), winnaar van De Stripschapprijs 1992 en momenteel Neerlands befaamdste criticaster-in-cartoonstijl, ooit door een bijna-religieuze ervaring tot nieuwe inzichten zou komen?

Of, zoals hij het zelf omschrijft: ‘…we hebben nu dus een teckel. En je kunt gerust spreken van een keerpunt, mijlpaal, nee, keerpunt is beter, in ons leven. Er was een leven voor … en nu is er een leven mét een teckel. (Het leven na de teckel ga ík in ieder geval niet meer meemaken.)’

Het zal dan ook niemand verbazen dat de komst van De Teckel in het gezin De Kort als een rode draad de opgewekte sfeer in deze editie van De wereld volgens Hein de Kort meebepaalt. Van een geloofsbelijdenis in strikte zin is evenwel geen sprake.

Als vanouds breekt Hein de Kort met alle regels van het fatsoen die de afgelopen decennia zo zorgvuldig zijn geformuleerd. Dat ruimt lekker op, dat klaart de geest. Immers, De wereld volgens Hein de Kort wordt – dat spreekt vanzelf – gekleurd door de visie van Hein, die als geen ander bizarre gebeurtenissen in een gezond perspectief kan plaatsen. Van morele opwinding moet Hein de Kort niets hebben, en dat is in deze roerige tijden een hele geruststelling.

De wereld volgens Hein de Kort deel 2 is verkrijgbaar in de betere boekwinkel en bij bol.com.